×

PUA îmbunătățește condițiile de muncă pentru angajații săi

Întreprinderea Municipală „Parcul Urban de Autobuze” (PUA) a trecut printr-un amplu proces de modernizare în ultimii doi ani.

Pe lângă achiziționarea de către  municipalitate a două loturi de autobuze (100 noi și 58 cu parcurs, în valoare totală de 320 milioane lei), pentru a suplini parcul cu unități noi de transport, dar și pentru a înlocui autobuzele vechi, care sunt depășite tehnic, o atenție deosebită s-a atras și asupra condițiilor în care își desfășoară activitatea angajații parcului.

Lucrările de modernizare au fost inițiate în anul trecut. Până în prezent, administrația PUA, cu suportul financiar al municipalității, a reușit să reprofileze încăperile de deservire tehnică în sectorul de producere pentru verificarea și diagnosticarea autobuzelor, să repare stația de alimentare cu combustibil și sectorul de încălzire a autobuzelor. De asemenea, la sectorul de producere au fost schimbate geamurile și reparat iluminatul, iar pe teritoriul întreprinderii au fost instalate camere de supraveghere video.

În anul curent a fost reparată spălătoria mecanizată a unităților de transport. Lucrările au inclus reparația interioară și exterioară a blocului spălătoriei, betonarea podelei, schimbarea tuturor rețelelor de apă, canalizare, termoficare și electrice, instalarea sistemului de ventilare, procurarea și instalarea mașinilor automate de spălat, precum și instalarea sistemului de filtrare a apei. În prezent sunt asamblate ultimele detalii şi utilaje, iar până la sfârşitul acestei luni, autobuzele vor fi spălate automat.

Totodată, în acest an s-a investit şi la reabilitarea a două ateliere de reparaţie a unităţilor de transport, care erau într-o stare dezastruoasă, dar și la reparația capitală a acoperișului blocurilor de producere, administrativ și al spălătoriei. La fel, a fost amenajat teritoriul întreprinderii.

Pentru confortul lucrătorilor, au fost reabilitate cabinele de duş şi vestiarul, fiind reparat blocul termic, schimbate rețelele de apă, canalizare, termoficare și electrice, instalat sistemul de ventilare, procurate și instalate boilere de încălzire a apei. De asemenea, au fost reparate spațiile adiacente.

În acest scop, în anul 2020 şi 2021, au fost alocate surse financiare din bugetul municipal în sumă de 8 milioane lei.

Modernizarea PUA va continua şi în anul 2022. Conducerea întreprinderii și-a propus să modernizeze staţia de alimentare cu combustibil și să construiască o staţie proprie de testare tehnică a unităţilor de transport.

Tot pentru anul viitor se planifică reabilitarea halei unde sunt efectuate lucrări complexe de reparaţie a unităţilor de transport.

Toate aceste acțiuni se întreprind pentru a stimula lucrătorii și a spori angajările în cadrul parcului de autobuze, spune Ghenadie Zadeseneț, directorul PUA. 

„Parcul se confruntă cu cel mai mare deficit de cadre, de la începutul activității sale. Pe de o parte,  ne străduim să creăm condiții bune pentru activitate, procurând și un lot impresionant de autobuze moderne, iar pe de altă parte, am ajuns în situația că nu are cine să lucreze pe ele. La ziua de azi, avem un deficit de 30 șoferi și 50 taxatori. Regimul de muncă este extenuntat, iar salarizarea nu este pe măsura așteptărilor și necesităților oamenilor”, a menționat directorul PUA. 

În prezent, șoferii de autobuze, chiar și cei începători, primesc un salariu de 9,5 – 10 mii lei. Iar cei care au posibilitatea să lucreze în afara programului de muncă, pot ridica și 15-16 mii lei. Același principiu se aplică și pentru conductori (taxatori), a căror salariu mediu este de 7 mii lei, dar și pentru alți angajați ai întreprinderii.

Pentru a motiva angajările în cadrul parcului, în prezent se lucrează la definitivarea unui proiect de decizie cu privire la majorarea salariilor cu 20-30 la sută pentru toți angajații parcului, care va fi înaintat spre examinare și aprobare Consiliului Municipal Chișinău. 

PUA are un efectiv de peste 700 de angajați.