×

Discuții pe marginea proiectului de implementare a sistemului de taxare electronică în transportul public și a celui privind managementul parcărilor auto

Primarul general al capitalei, Ion Ceban, a convocat ieri, 19 august, o ședință extinsă pe subiecte ce vizează implementarea sistemului de taxare electronică în transportul public, managementul parcărilor, proiectele majore în infrastructura municipală și starea rețelei stradale urbane.

La ședință au participat consilieri municipali, reprezentanți ai Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație (DGTPCC), Î. M. Regia Transport Electric (RTEC), Î. M. Parcul Urban de Autobuze (PUA), Î. M. Regia „Exdrupo”, ai companiilor de expertiză pe proiectele susmenționate, precum și experți din cadrul  Universității Tehnice din Moldova (UTM).

Cei prezenți au discutat despre rezultatele studiilor de oportunitate pe partea sistemului de taxare electronică în transportul public din municipiul Chișinău, dar și privind implementarea sistemului de management al parcărilor auto, inclusiv opțiunile de organizare a acestuia.

Reprezentantul companiilor de consulting Business Consulting Institute (BCI) și MTD SRL, care au efectuat ambele expertize, a prezentat un șir de soluții viabile pentru implementarea și gestionarea proiectelor, care vin să îmbine atât interesele cetățenilor, cât și ale municipalității, reieșind din rezultatele sondajelor privind percepția populației și estimări despre impactul implementării proiectelor.

Amintim, că în luna martie curent, autoritățile municipale au lansat proiectul pilot privind sistemul de taxare electronică în transportul public municipal.

Rapoartele finale privind rezultatele studiilor efectuate urmează a fi definitivate în cel mai scurt timp și prezentate spre dezbateri Consiliului municipal Chișinău.

La fel, în cadrul ședinței, experții UTM au prezentat soluții alternative pentru eficientizarea procesului de întreținere a străzilor și podurilor din orașul Chișinău, pentru prevenirea degradării acestora.